translation missing: en.general.language.dropdown_label

translation missing: en.general.currency.dropdown_label

0 Cart
Added to Cart
  You have items in your cart
  You have 1 item in your cart
   Total

   Behåll funktionen och håll dina träningskläder fräscha längre.

   Så här gör du det bäst.

   Träningskläder är först och främst skapta för att ge optimal funktion när du tränar och tävlar. Både design och materialval anpassas för att maximera funktion och passform. Funktionsmaterial är fantastiska för just funktion, men kan också vara känsliga och behöver vårdas väl för att behålla sin funktionalitet och hålla sig fräscha längre.

   Tränar du mycket så använder du också dina favoritträningskläder ofta. Tränar du hårt så svettas du dessutom ofta och mycket i dina tights, toppar och sport-bh som ofta är gjorda i material som transporterar bort svett och fukt från din kropp. Det innebär att svett, döda hudceller och oljor färdas genom tyget istället för att stanna på insidans yta, som det gör i "vanliga" tyger. Men en del av svetten och smutsen fastnar i fibrerna i dina träningskläder och risken för att bakterier får bildas och gro ökar. Det är när detta sker som dina träningskläder börjar lukta illa, även efter tvätt. 

   Med smuts och bakterier som täpper igen fibrerna får du inte bara kläder som luktar, funktionen i dina träningskläder försämras också. Därför är det viktigt att vårda sina träningskläder. Här kommer några tips på hur du kan vårda dina träningskläder så att de håller längre:

   • Låt inte dina svettiga och blöta träningsplagg bli liggande i träningsväskan eller i tvättkorgen. Bakterier älskar mörka och fuktiga platser. Lufttorka dina träningskläder direkt du kommer hem eller tvätta dem på en gång.
   • Stäng kardborrar och dragkedjor för att undvika att dessa går sönder eller att de river och sliter mot ytan på plaggen i tvättmaskinen.
   • Ta lite mindre tvättmedel. Mer tvättmedel hjälper inte. Däremot kan överdosering leda till att rester av tvättmedlet blir kvar i plagget och försämrar dess funktion. Detta kan t o m få dina träningskläder att lukta sämre efter tvätten.
   • Använd aldrig sköljmedel när du tvättar dina funktionsplagg. Det täcker för fibrerna i tyget och försämrar dess förmåga att transportera bort fukt.
   • Följ tvättråden! Det är ett enkelt tips, men många slarvar med det lite för ofta. Både tyget och eventuella tryck tar skada om de tvättas fel.
   • Försök tvätta på låga temperaturer. Detta skyddar fibrerna i funktionstyger och är skonsammare mot miljön. Moderna tvättmaskiner tvättar rent även på låga temperaturer och många nya maskiner har ett speciellt program för "Sport-tvätt" på 30C.
   • Undvik att torktumla dina träningskläder – värmen förstör materialets funktion. Häng/lufttorka dina träningskläder.

   Ett bonustips för hur du vårdar din ekonomi och vår planet samtidigt som du tar hand om dina träningskläder.

   Tvätta full maskin - det är både onödigt dyrt och negativt för miljön att tvätta ofta. Vänta med att tvätta tills du har tvätt för en hel maskin. Ofta kan det räcka bra att hänga ut kläderna på lufttorkning och enskilda fläckar kan man punktbehandla med handtvätt.